Taraški kupus ponovo na ceni
Foto: Privatna arhiva
Nešto je zacrnilo a nešto je donelo bele novčiće za crne dane.
Tako je skoro svake povrtarske godine. Kad izgleda da spasa nema, neka povrtarska kultura pomogne proizvođačima da održe glavu iznad vode, udahnu malo da dočekaju sledeću setvu.
- Crni luk nam je zacrnio, teška godina, loš prinos a cena crnog luka u marketima, koji stiže bog zna odakle, obara cenu domaćeg, sa njive. A onda beli luk, ko je uspeo da ga sačuva, vratio je radost u srca povrtara. Cena je, konačno, posle dugo godina, isplatila sve ono što je uloženo, tako govori jedan povrtar iz Taraša.
Taraš je selo koje je decenijama bilo poznato po proizvodnji krompira i kupusa. Plodna taraška zemlja pored Tise donosila je specifičan ukus i krompiru i kupusu. Umesto da se zaštiti geografsko poreklo, niska cena, problemi sa skelom i njivama na bačkoj strani, prepolovili su površine pod ove dve kulture a Tarašani su masovno odustajali od proizvodnje.
Ko nije odustao, ove ga je godine kupus pozlatio.
Tone kupusa koje na prikolicama subotom ujutru osvanu na zrenjaninskoj pijaci isprazne se za par sati. Kupci za cenu kao da ne pitaju.
- Kilogram kupusa u glavici košta 80 dinara a mogli bismo da ga prodajemo i skuplje. Rezani kupus prodajemo za 95 dinara kilogram, a mogli bismo i za 100, nego nam je nekako žao naših mušterija, kojima je to stvarno ozbiljan trošak, kaže Olivera Mijatov iz Taraša.
Mijatovi su kupus ove godine posadili na jednom jutru. Nisu mogli na više, jer nema radne snage.
- Jedva obezbedimo radnu snagu i za ovu površinu. Jednostavno, radne snage nema i više nije stvar ni u novcu. Za kupus je potrebno mnogo ručnog rada, od setve do berbe i ako je nema, ne vredi povećavati proizvodnju, ističe Olivera Mijatov.
Godina je za kupus bila jako teška.
Dugotrajni toplotni talasi zahtevali su primenu svih agrotehničkih mera. To izuzetno poskupljuje proizvodnju.
- Navodnjavanje i zalivanje se podrazumevaju. Od semena do glavice dug je i neizvestan put i ove se godine isplatio. Kupcima je kupus skup ali shvatili su da će ukiseljen, i ribanac i prokole, biti skupi i da im se ipak više isplati da kupe sada svež i da ga kisele sami, ističe Mijatov.
Kako kažu povrtari, kupusa će nam njivama biti još desetak dana, pa ko planira da ga ostavlja za zimu, nema šta da čeka.

