TRI GENERACIJE U CVEĆARI “DARUŠI”

TRI GENERACIJE U CVEĆARI “DARUŠI”

Nekada su bili karanfili a sada u cvećari ima 30 vrsta cveća. Porodični posao je i lep i naporan.

Nekada su bili karanfili a sada u cvećari ima 30 vrsta cveća. Porodični posao je i lep i naporan.

Cvećara Daruši polako prelazi u ruke treće generacije u ovoj porodici.

Vlasnica cvećare Sonja Kamraš poslednjih godina u porodični posao polako uvodi svoju kćerku Anamariju. Zato su preduzetničku priču ispričale obe.

Prva generacija su bili moji roditelji Pal i Etelka Daruši, priča Sonja Kamraš. Otac je odabrao za zanat cvećarstvo i kao da je bio vidovit. To je jedan od retkih zanata koji je preživeo. Toliko, da evo sada već treća generacija nastavlja porodični posao. Cvećara na ovom mestu postoji od 1978. godine. Pre toga, otac je radio kao cvećar u Uljari, u Luksolu, a majka je imala malu proizvodnju kod kuće i prodavala cveće na pijaci. Od te 1978. godine, postaju pravi privatnici.

Od kada je otac naprasno preminuo, od pre 15 godina, posao vodim ja, jer je majka rešila da se povuče. To što sam preko noći morala da preuzmem posao a da o njemu nisam mnogo znala, naučilo me je nekim stvarima koje sada prenosim na svoju najstariju kćerku koja će posao nastaviti, kaže Sonja Kamraš.

Cvećara „Daruši“ nije samo prodajni deo koji Zrenjaninci uglavnom znaju. To je i proizvodnja u plastenicima.

Ima dve sadnje godišnje. Jedna je balkonsko cveće a druga kad ono prođe, ono zimsko saksijsko, ciklame, božićne zvezde… Dakle, mora da se zna sve, od proizvodnje do prodaje. Privatni biznis kako ga ja vidim traži kompletnog čoveka, i zato ja danas Anamariji prenosim sve što je važno a što sam ja morala preko noći da naučim, priča Sonja.

Od cvećare živi 9 ljudi, i greške prosto nisu dopuštene, odnosno mnogo koštaju pa je najbolje izbeći ih.

Prolazim kompletan proces, od proizvodnje do prodaje, kaže Anamarija Kamraš. Ipak, najviše me interesuje marketing i delom sada radim računovodstvene poslove.Tu sam da pratim trendove, da uvodim nove ideje a da od majke naučim kako sve to uklopiti.

Cvetni ukus menja se vrlo brzo a Zrenjaninci itekako prate trendove.

Mama i danas priča o karanfilima i hvali se koliko su ih prodali za 8. mart. Tada je tako bilo: 1 karanfil, 3, karanfila, 5 karanfila, praviš aranžmane sa paprati. Sada u cvećari imamo 30 vrsta cveća. Da ne pričam o bidermajerima, o aranžiranju svadbi, kaže Sonja Kamraš.

U cvećari „Daruši“ imaju poseban odnos prema zaposlenima. I majka i kćerka kažu da zaposleni moraju biti kao deo porodice, ako misliš da ih zadržiš.

Kod nas svi rade sve ali su naši zaposleni ipak najbolji u nečemu, i to se trudimo da istaknemo. Da biste napravili lep bidermajer morate biti zadovoljni i raspoloženi. Ovo nije običan posao, naši zaposleni moraju da budu i kreativni i ljubazni sa našim mušterijama. Kad ih pronađemo, onda sve činimo da ih zadržimo. Oni će ostati ako im je ovde dobro.

Cvećara „Daruši“ je pionir u mnogim stvarima a jedna je, da od skora imaju u cvećari – muškarca.

Bilo je u početku podozrenja, muško pa da pravi cvetne aranžamane, ali sad je jedan od najpopularnijih cvećara, kaže Anamarija.

I Sonja i Anamarija Kamraš kažu da jako vole svoj posao i ne bi ga menjale ni za koji drugi.

Nismo za kancelarijske poslove i da nas zatvore u kancelariju iz kože bismo iskočile. Ovo je lep ali i vrlo naporan posao. Nama se meša i porodica i posao svih 24 sata. Ali svaki posao ima i dobre i loše strane, naše je da ima više onih dobrih, kažu Sonja i Anamarija Kamraš.

A kad na kraju godine podvuku crtu, najviše bi volele da su svi zadovoljni – i vlasnici i zaposleni.

Nama se poslovna godina završava 8. marta a počinje 9. Cvećari tako računaju poslovnu godinu, smeju se majka i kćerka Kamraš.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve