Unikatni noževi iz Melenaca

Unikatni noževi iz Melenaca

Foto: Pixabay

Miroslav Grošin iz Melenaca bavi se jednim retkim i sve ređim zanatom. Miroslav ručno izrađuje noževe. I to kompletne, i sečivo i rukohvat a poznat je po tome što su njegovi noževi gravirani.

U Srbiji je jedan od retkih nožara, koji celokupan posao obavlja ručno. A ovim zanatom počeo je da se bavi potpuno slučajno, možda čak pomalo iz inata.

  • Ovaj sam zanat „krao“ a ne učio od drugih. Pre nego što sam počeo da izrađujem noževe, imao sam pogon za izradu plišanih igračaka i kućnih papuča. I imao sam vozača u firmi koji se bavio izradom noževa. I nekako samo jednog dana pirhvatio njegov izazov i napravio potpuno samouk dva noža, priča Miroslav Grošin.

Posao mu se dopao i počeo je ozbiljnije da ga radi. Radi ga i danas, zato što mu je zanimljiv i zato da dopuni svoju penziju.

  • Najviše pravim lovačke noževe ali mogu da napravim nož za svaku priliku, kaže Miroslav. Za dobar nož potreban je dobar lim, rukohvate pravim od jelenskog roga ili kravlje butne kosti. Nekad sam ih pravio od ebonosa ili turskog oraha, ali sada je teško nabaviti taj materijal a nije ni jeftino, ističe Miroslav.

Od alata Miroslav koristi malu bušilicu i malu brusilicu, čekić i graversko dleto za graviranje.

Za graviranje, Miroslav je sam sebi napravio alat.

  • Nije lako naći dobar alat. Graviranje sam bukvalno „ukrao“ od jednog vrhunskog gravera iz Mužlje. Gledao sam šta radi, upijao. Dleto sam sam napravio jer nisam imao para da ga kupim, kaže Miroslav.

Kako najviše pravi lovačke noževe, i gravire su primerene tome.

  • Najviše lovci traže da im ugraviram medveda, jelena, vuka. Ali, bio sam poznat i po erotskim gravirama. Pre korone sam bio redovan na svim lovačkim sajmovima, posao je odlično išao, a tražili su i noževe sa erotskim gravirama. Sad to radim samo po narudžbini, smeška se Miroslav.

Za izradu noža ne treba mu puno vremena ali se ponosi time što je svaki nož koji izradi unikatan.

  • Sad pravim noževe za članove jednog lovačkog udruženja iz grada Kuzme iz Slovenije, našli me preko fejsbuka. Ovo udruženje proslavlja 70 godina od osnivanja pa su želeli da svakom članu daruju nož. Nije ih mrzelo da za dobar nož dođu do Melenaca. Rekao sam im, dobićete unikatne noževe, jer nema dva ista na ovom svetu koja izađu iz mojih ruku, ističe Miroslav Grošin.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve