ZA BIZNIS JE POTREBNO ZNANJE, RACIONALNOST ALI I MALO SREĆE

ZA BIZNIS JE POTREBNO ZNANJE, RACIONALNOST ALI I MALO SREĆE

Svoju preduzetničku pričuza Virtuelni inkubator priča Milan Jovanović, vlasnik i direktor Fedre.

Milan Jovanović ima svoj biznis 23 godine a poruka mu je: Morate uvek biti korak ispred drugih.

Verovatno da nema Zrenjaninca koji nije čuo ili poslovao sa firmom koja se zove Fedra kompjuteri. To je zato jer ova firma postoji i radi već 23 godine.

Svoju preduzetničku priču za Virtuelni inkubator priča Milan Jovanović, vlasnik i direktor Fedre.
– Prvi mi je posao bio vezan za kompjutere, držao sam obuke za rad na računaru a onda poželeo da se osamostalim i ne mogu reći da me na samom startu sreća nije pratila, priča Milan Jovanović. – Imao sam 200 maraka ali dobru ideju. Sticajem okolnosti našao prvog partnera, Dragan Stajića, koji je imao lokal i auto. U Beogradu smo našli prvog saradnika koji nam je dao dva računara bez ikakve garancije da ćemo mu platiti. Rekao je, vi Vojvođani ste pošteni. Prvu smo godinu radili da ih isplatimo. Ali, tako je krenulo i evo traje i danas.

Danas je u Fedri zaposleno 7 radnika a kao i prvog dana, firma se bavi implementacijom i servisiranjem IT opreme.
– Od države nismo tražili ništa. Malo smo i sami krivi ali i država je za nas prekomplikovana, priča Jovanović. I dodaje:
– Danas je poslovanje komplikovanije nego pre, na primer, deset godina. Umesto da bude jednostavnije sve je teže. Vrlo često sam ogorčen tretmanom inspekcijskih službi. Mi kao firma sa 7 zaposlenih, na primer, moramo da angažujemo firmu koja će voditi računa o bezbednosti nas zaposlenih. Nameta je sve više i više, i zahteva sve više i više. Pritom, nisu svi igrači na tržištu jednako tretirani. Često smo osetili gorak ukus nepravde, kaže Jovanović.

U poslu kojim se Jovanović bavi, ni za trenutak se ne sme stati, jer konkurencija oličena u multinacionalnim kompanijama, pre svih, prosto gazi.

Zato je Fedra udružila snage sa BS kompjuterima, a Milan Jovanović sa Aleksandrom Bajićem. Iz te saradnje nastao je program za praćenje osnovnih sredstava u malim, srednjim ali i velikim preduzećima i korporacijama.
– Napravili smo jednostavan projekat uz pomoć kog je lako voditi osnovna sredstva, kaže Jovanović. U osnovna sredstva ulaže se ogroman novac. Zato je jako važno da se u svakom trenutku zna kod koga se osnovno sredstvo kao i gde se ono nalazi. Jednom rečju,to je program kojim se obeležavaju, prate i popisuju osnovna sredstva. Praktično, jednostavno a efikasno.

Posebno je zanimljivo kada se u poslu udruži – konkurencija.
– Slušajte, vojske se udružuju a ne firme. Mi smo i dalje konkurencija na tenderima, na tržištu ali u ovom projektu smo saradnici. Kod normalnih ljudi to uopšte nije teško, ističe Jovanović.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve