ZA BIZNIS JE POTREBNO ZNANJE, RACIONALNOST ALI I MALO SREĆE

ZA BIZNIS JE POTREBNO ZNANJE, RACIONALNOST ALI I MALO SREĆE

Svoju preduzetničku pričuza Virtuelni inkubator priča Milan Jovanović, vlasnik i direktor Fedre.

Milan Jovanović ima svoj biznis 23 godine a poruka mu je: Morate uvek biti korak ispred drugih.

Verovatno da nema Zrenjaninca koji nije čuo ili poslovao sa firmom koja se zove Fedra kompjuteri. To je zato jer ova firma postoji i radi već 23 godine.

Svoju preduzetničku priču za Virtuelni inkubator priča Milan Jovanović, vlasnik i direktor Fedre.
– Prvi mi je posao bio vezan za kompjutere, držao sam obuke za rad na računaru a onda poželeo da se osamostalim i ne mogu reći da me na samom startu sreća nije pratila, priča Milan Jovanović. – Imao sam 200 maraka ali dobru ideju. Sticajem okolnosti našao prvog partnera, Dragan Stajića, koji je imao lokal i auto. U Beogradu smo našli prvog saradnika koji nam je dao dva računara bez ikakve garancije da ćemo mu platiti. Rekao je, vi Vojvođani ste pošteni. Prvu smo godinu radili da ih isplatimo. Ali, tako je krenulo i evo traje i danas.

Danas je u Fedri zaposleno 7 radnika a kao i prvog dana, firma se bavi implementacijom i servisiranjem IT opreme.
– Od države nismo tražili ništa. Malo smo i sami krivi ali i država je za nas prekomplikovana, priča Jovanović. I dodaje:
– Danas je poslovanje komplikovanije nego pre, na primer, deset godina. Umesto da bude jednostavnije sve je teže. Vrlo često sam ogorčen tretmanom inspekcijskih službi. Mi kao firma sa 7 zaposlenih, na primer, moramo da angažujemo firmu koja će voditi računa o bezbednosti nas zaposlenih. Nameta je sve više i više, i zahteva sve više i više. Pritom, nisu svi igrači na tržištu jednako tretirani. Često smo osetili gorak ukus nepravde, kaže Jovanović.

U poslu kojim se Jovanović bavi, ni za trenutak se ne sme stati, jer konkurencija oličena u multinacionalnim kompanijama, pre svih, prosto gazi.

Zato je Fedra udružila snage sa BS kompjuterima, a Milan Jovanović sa Aleksandrom Bajićem. Iz te saradnje nastao je program za praćenje osnovnih sredstava u malim, srednjim ali i velikim preduzećima i korporacijama.
– Napravili smo jednostavan projekat uz pomoć kog je lako voditi osnovna sredstva, kaže Jovanović. U osnovna sredstva ulaže se ogroman novac. Zato je jako važno da se u svakom trenutku zna kod koga se osnovno sredstvo kao i gde se ono nalazi. Jednom rečju,to je program kojim se obeležavaju, prate i popisuju osnovna sredstva. Praktično, jednostavno a efikasno.

Posebno je zanimljivo kada se u poslu udruži – konkurencija.
– Slušajte, vojske se udružuju a ne firme. Mi smo i dalje konkurencija na tenderima, na tržištu ali u ovom projektu smo saradnici. Kod normalnih ljudi to uopšte nije teško, ističe Jovanović.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve