Za male proizvođače uskoro neće biti mesta

Za male proizvođače uskoro neće biti mesta

Kada je pre nekoliko godina počinjao svoj biznis, mladi Zrenjaninac Nemanja Rudan imao je velike snove. Sada su ti snovi realni.

  • Kada sam počinjao da se bavim poljoprivredom na porodičnom imanju u Jankovom Mostu, želeo sam da to bude povrtastvo i voćarstvo. U međuvremenu, od povrtarstva sam odustao. Sejali smo beli luk, ali je u međuvremenu tržište postalo prezasićeno a proizvodnja je skupa. Sada se bavim ratarstvom i voćarstvom, priča Nemanja.

Ratarstvo podrazumeva tradicionalne kulture, pšenicu i kukuruz.

No, ono na šta je Nemanja ponosan to je voćnjak sa oko 1000 stabala krušaka.

  • Najveći broj stabala krušaka je sorte „vilijamovka“ a imamo još dve sorte koje služe kao oprašivači, ali u mnogo manjem broju, nastavlja Nemanja.

Ova godina je za kruške bila dobra a kompletan rod Rudanovi su uspeli da prodaju na vreme.

  • Već smo postali poznati po kvalitetnoj kruški pa smo najveći deo roda prodali na malo. Ostalo smo prodali piljarama i nismo nezdovoljni. Ljudi kupuju najviše za rakiju, kaže Nemanja.

Voćnjak navodnjavaju, jer bez toga, dodaje Nemanja, ne može da se razmišlja o rodu.

Iako je poljoprivreda ono čime bi želeo da se bavi u životu, mada je po zanimanju ekonomista, Nemanja kaže da samo od nje danas ne može da se živi.

  • Ne možemo mi koji imamo mali posed, bez obzira što smo mi deo pretvorili u voćnjak. Mislim da za deceniju oni koji imaju 20 hektara neće moći da se nose sa onima koji imaju više. Za dve decenije, ako ne i pre, doći će na red i oni koji rade 100 hektara. Naprosto, za male više nema mesta. I mi ne možemo da živimo od poljoprivrede, moram da radim i druge poslove. I da razmišljam šta dalje, završava Nemanja Rudan.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve