ZANATSTVO POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA

ZANATSTVO POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA

Nakon I svetskog rata, tadašnji Veliki Bečkerek doživeo je veliku promenu: nestala je Habsburška monarhija pod kojom je grad bio više od dva veka a Bečkerek je ušao u sastav nove države Kraljevine Jugoslavije. I Drugi svetski rat doneće velike promene.

Rat je sam po sebi za zanatstvo u našem gradu bio poguban ali posle rata stiže i promena društvenog uređenja

Kao što je već bilo reči u prethodnom delu priče o razvoju zanatstva i preduzetništva u našem gradu, niko nije mogao ni da sluti šta rat sa sobom nosi i šta sve stanovništvo pa i zanatlije, čeka nakon njegovog okončanja.
Nakon I svetskog rata, tadašnji Veliki Bečkerek doživeo je veliku promenu: nestala je Habsburška monarhija pod kojom je grad bio više od dva veka a Bečkerek je ušao u sastav nove države Kraljevine Jugoslavije.
I Drugi svetski rat doneće velike promene.

Jedva preživeli rat
Prema podacima kojima raspolaže istoričar Milan Đukanov, zanatstvo u gradu je teško stradalo u ratu: jedan broj zanatlija je izgubio život, a sam rat značio je oskudicu, siromaštvo, nedostatak sirovina… Na kraju rata, broj zanatlija manji za 38 odsto.
Stiže i promena društvenog uređenja. Osnovna intencija nove vlasti je – podruštvljavanje.
Privatne zanatlije suočavaju se sa nepremostivim preprekama u svom poslovanju, pa veliki broj zatvara radnje i prelazi u novoosnovane zanatske zadruge.
Osnivaju se društvene zadruge „Krznar“, „Staklorezac“, „Obućar“…
Političke direktive, kako piše Đukanov, tumačene su u različitim sredinama – različito. U Zrenjaninu – dosledno. Privatne zanatlije polako nestaju. U drugom gradovima, vlasti su malo fleksibilnije pa i zrenjaninske zanatlije odlaze u druge sredine da tamo rade i privređuju.

Privatnici se organizuju
Udruženje samostalnih zanatlija osnovano je u Zrenjaninu 1966. godine. Prema sastavu Upravnog odbora može se videti koji su zanati preživeli: obućarski, časovničarski, frizerski, krojački, tašnerski, pekarski, kamenorezački…
A za neverovati je da su teme na kojima se raspravljalo u zanatlijskim krugovima tada gotovo identične današnjim: poreska politika, doprinosi na zarade zaposlenih, poslovne knjige, izdavanje računa…
Udruženje samostalnih zanatlija funkcionisalo je kao takvo do 1988. godine. Uspelo je da obeleži stogodišnjicu organizovanog zanatstva u Zrenjaninu, odnosno obeležen je datum stupanja na snagu Obrtnog zakona 1. oktobra 1884. godine.
Kako se menja privredni sistem države tako transformaciju doživljavaju i asocijacije. U jednom momentu, 1986. godine doneta je odluka da Udruženje postane Udruženje samostalnih privrednika i to za opštine Zrenjanin, Nova Crnja, Žitište i Sečanj.
Ali o tome u nastavku.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve