Život od rogoza

Život od rogoza

Zrenjaninac Pavle Nećakov treća je generacija u porodici koja se bavi ručnom izradom predmeta od rogoza.

Nekada su se majstori ovog zanata zvali asurdžije ili rogozari.

Danas su pravi umetnici.

Posao je započeo njegov deda, nastavili otac i stričevi a danas se ovim starim zanatom bave Pavle i njegova supruga u malom porodičnom preduzeću a u poslu im pomaže i Pavlova majka, koliko god može.

Svoje potpuno prirodne proizvode zaštitili su pod brendom Rush Stuff.

  • Sve što iz naše radionice izađe od prirodnih je materijala. Rogoz je od davnina materijal od kog se može svašta napraviti. Pravimo papuče, ženske torbe a sve više se orijentišemo na izradu nameštaja, priča Pavle Nećakov.

Za svoj zanat koji pripada starim zanatima imaju sertifikat.

  • Sertifikat nam omogućava da konkurišemo za različite projekte i dosta pomaže, jer od prodaje onoga što proizvedemo nije lako da se preživi, ističe Pavle.

Oni koji znaju da cene prirodni materijal i vešte ruke, danas, na žalost, nemaju previše para.

  • Mi smo osetili šta znači nestajanje srednjeg sloja. To su ljudi koji znaju šta je prirodni proizvod, šta je ručni rad, znaju da to ima svoju cenu, i cene proizvod ali nisu u mogućnosti da ga priušte. S druge strane imamo velike kupce, koji posluju kao komisioni, ali mi mali nismo u mogućnosti da čekamo da se naš proizvod proda pa od toga dobijemo i svoj deo, ističe Pavle.

U poslednje vreme, Nećakovi se sve više orijentišu ka proizvodnji i reparaciji nameštaja od rogoza.

  • To se više traži a ima i bolju cenu. Morao sam da počnem da učim i stolarski posao, jer ne mogu da dočekam stolare da urade svoj deo posla, kaže Pavle.

Nije lako, dodaje, danas se baviti starim zanatom pa ispada da samo kuka.

  • Ne bih menjao svoj zanat ni za šta na svetu i bez obzira na sve, nastavljam porodičnu tradiciju. Jer ni mom dedi ni ocu pa ni meni to nije bio samo posao, to je bila velika ljubav, kaže Pavle Nećakov.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve